Ατυχής η προσπάθεια της Ινδία για προσελήνωση με το σκάφος Chandrayaan-2

Η Ινδία έχασε επαφή με την άκατο προσελήνωσης Vikram του σκάφους Chandrayaan-2...
Ατυχής η προσπάθεια της Ινδία για προσελήνωση με το σκάφος Chandrayaan-2

Χωρίς επιτυχία φαίνεται πως κατέληξε η δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας να πετύχει προσελήνωση νωρίς τα ξημερώματα Σαββάτου. Στόχος της ήταν και είναι να γίνει η τέταρτη χώρα που θα πετύχει προσελήνωση μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα. Ο ISRO (Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας ) έχασε την επικοινωνία με την άκατο Vikram του σκάφους Chandrayaan-2, στο σημείο καθόδου στο φεγγάρι, λίγο προτού φθάσει στην επιφάνειά του Νότιου Πόλου της Σελήνης, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την τύχη του Vikram, εκτιμάται η κάθοδος της ακάτου έγινε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι έπρεπε και τελικά πιθανότατα συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνεχάρη τους διαστημικούς επιστήμονες της χώρας,ενώ τόνισε ότι «στη ζωή υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω», και δήλωσε υπερήφανος. Μάλιστα τους προέτρεψε σε μια επόμενη προσπάθεια στο μέλλον.

Κάτι μάλλον δεν πήγαινε καλά με το Vikram -το οποίο μετέφερε το Pragyan, ένα μικρό ρόβερ, περίπου 2,1 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης. Μόλις μερικά δευτερόλεπτα πριν από την προγραμματισμένη επαφή με το έδαφος, χάθηκε η επαφή με το σκάφος, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Ο Κ.Σιβάν, επικεφαλής του ISRO δήλωσε πως όλα τα δεδομένα αναλύονται στο κέντρο ελέγχου στη Μπενγκαλούρου ώστε να διαπιστωθεί το μοιραίο λάθος.

Να σημειώσουμε ότι το Chandrayaan-2 είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από τις 20 Αυγούστου και το βράδυ Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) απελευθέρωσε το Vikram από ύψος σχεδόν 100 χιλιομέτρων, το οποίο άρχισε την ελεγχόμενη – αλλά όπως φαίνεται αποτυχημένη – κάθοδο του στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Αν η προσπάθεια είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία, η Ινδία θα ήταν η τέταρτη χώρα σε όλο τον κόσμο που θα έκανε επιτυχή προσελήνωση και η πρώτη που θα το είχε κάνει στον ανεξερεύνητο έως τώρα Νότιο Πόλο του δορυφόρου της Γης, καθώς υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ανακάλυψης νερού και ορυκτών. Οι προηγούμενες αποστολές των άλλων χωρών είχαν προσεληνωθεί πιο κοντά στον ισημερινό της Σελήνης.

Ακόμη, η NASA σκοπεύει να στείλει το δικό της σκάφος στη Νότιο Πόλο της Σελήνης μέχρι το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn