Κυριακή, 7 ΜαρτίουNews That Matters

Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα Αγία η αόμματος

Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1881, στο χωριό Σέμπινο της Ρωσίας από γονείς χωρικούς φτωχούς μα πολύ ευλαβείς. Ήταν το τέταρτο παιδί τους και από θαυματουργική επέμβαση οι γονείς της την κράτησαν και δεν την έδωσαν σε ορφανοτροφείο όταν αυτή γεννήθηκε.

Βαπτίστηκε Ματρώνα προς τιμήν τής Οσίας Ματρώνας τής εν Κωνσταντινουπόλει και η αγία, η οποία σημειωτέων γεννήθηκε αόμματη (χωρίς δηλαδή οφθαλμούς, με κενές τις κόγχες) έδειξε από νωρίς την θεία της εκλογή. Αγωνιζόταν από μικρή στην προσευχή και γρήγορα φάνηκε και το διορατικό-προορατικό αλλά και το θεραπευτικό της χάρισμα. Γνώριζε αμαρτίες, σκέψεις, και πράξεις των ανθρώπων. Ένοιωθε και προγνώριζε συμφορές και καταστροφές, με τις ευχές της δε, θεράπευε πλήθος αρρώστων που συνέρρεαν όχι μόνο από το χωριό της αλλά και από την ευρύτερη περιοχή

Στην εφηβική της ηλικία πήγε σε αρκετά προσκυνήματα συχνά συνοδευόμενη από την κόρη ενός πλούσιου ευγενούς της περιοχής. Λέγεται ότι σε μία επίσκεψή της στην Κροστάνδη, στον ναό όπου λειτουργούσε ο Άγιος Ιωάννης, εκείνος μετά από την Θεία Λειτουργία παρεκάλεσε τον κόσμο να παραμερίσει για να περάσει η δεκατετράχρονη τότε Ματρώνα λέγοντας: «Έλα Ματρώνουσκα, έλα σε μένα. Ιδού έρχεται η αντικαταστάτριά μου, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας!» προμηνύοντας την αποστολή της Αγίας για την εκκλησία και τον πολυπαθή Ρωσικό λαό. Λίγα χρόνια αργότερα η Αγία καθηλώθηκε εξαιτίας μόνιμης παράλυσης στα πόδια. Παρέμεινε έτσι καθιστή έως το τέλος της οσιακής ζωής της.

Με την κομμουνιστική επανάσταση, το 1925, μετακόμισε στη Μόσχα όπου και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της, περιπλανώμενη από σπίτι σε σπίτι, κατατρεγμένη, βοηθώντας πλήθη βασανισμένων ψυχών, με ψυχικές μα και σωματικές ασθένειες, τους οποίους έσωσε με την προσευχή και καθοδήγησε στη σωτηρία. Όπου και αν πήγαινε, σε όποιο σπίτι και αν φιλοξενούνταν έφερνε την ειρήνη και την ηρεμία στις ψυχές, άλλοτε χαριτολογούσε με τους ανθρώπους και άλλοτε τους έλεγχε με δριμύτητα, και τους νουθετούσε. Ήταν επιεικής, θερμή και ευσπλαχνική, δεν έκανε κηρύγματα και διδασκαλίες μα ήταν ολιγόλογη, λακωνική. Δίδασκε τον κόσμο να αποφεύγει την κατάκριση και να εμπιστεύεται το θέλημα του Θεού. Να κάνουν θερμή προσευχή και συχνά τον σταυρό τους θωρακίζοντας έτσι τον εαυτό τους. Συνιστούσε συχνή μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων και αγάπη στους ασθενείς και ηλικιωμένους.

Η Αγία δίδασκε όχι με τα λόγια αλλά με τον βίο της. Η αρετή της συνίστατο στην μεγάλη της υπομονή και καρτερία, και την απόλυτη αγάπη της και εμπιστοσύνη στο Θεό.

Αυτή ήταν η Αγία Ματρώνα η αόμματος. Τρεις ημέρες πριν την κοίμησή της ο Κύριος της απεκάλυψε την τελείωσή της ώστε εκείνη να προετοιμαστεί. Προείπε και τα εξής:

«Όταν πεθάνω, στον τάφο μου θα έρχονται λίγοι, μόνο οι οικείοι μου, και όταν θα πεθάνουν και εκείνοι θα ερημώσει ο τάφος μου, σπάνια θα έρχεται κανείς. Μα μετά από χρόνια ο κόσμος θα με γνωρίσει και θα έρχονται σαν κοπάδια για να βοηθηθούν. Και εγώ θα τους ακούω και όλους θα τους βοηθώ.»

Είπε ακόμη: «όλους που ζητάνε βοήθεια από μένα θα τους συναντώ μετά τον θάνατό τους».

Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου 1952 και έκτοτε χιλιάδες πιστούς ορθοδόξους από όλο τον κόσμο έχει η Αγία βοηθήσει, και πολλοί είναι εκείνοι που επικαλούνται την παρρησία της στον Κύριο.

Στις 8 Μαρτίου 1998 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων της που μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στη Μόσχα, όπου χιλιάδες προσκυνητές περιμένουν υπομονετικά καθημερινά για να τα προσκυνήσουν.

Η μνήμη της τιμάται στις 2 Μαΐου.

Τον βίο της Αγίας Ματρώνας μας έστειλε ένας επισκέπτης της Ματιάς, ο Δημήτριος, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Στην συνέχεια παραθέτουμε το email που μας έστειλε, επειδή περιέχει πληροφορίες χρήσιμες, πιστεύουμε, σε όλους. Να τι μας έγραψε ο Δημήτριος:

«Αγαπητοί μου φίλοι,

θα ήθελα να προσθέσω στο Αγιολόγιο των σύγχρονων Αγίων που άμεσα μας παραστέκονται και έχουν παρρησία στον Κύριό μας Ιησού Χριστό, και την Αγία Ματρώνα την Ρωσίδα την αόμματο, την οποία μου την γνώρισε ο γέροντάς μου και η οποία έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστή και στην Ελλάδα, όπως τα τελευταία χρόνια ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός της Ρωσίας (από το Άγιο Όρος μέχρι και σε μοναστήρια και ναούς της Αττικής) λόγω της ταχύτατης βοήθειάς της!

Υπάρχουν δύο μεταφρασμένα βιβλία που ήδη κυκλοφορούν στα ελληνικά ορθόδοξα βιβλιοπωλεία:

«Η Αγία Ματρώνα τής Μόσχας», εκδόσεις ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΥΨΕΛΗ, Θεσσαλονίκη 2002 και, «Η Αγία γερόντισσα Ματρώνα η αόμματη, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας», εκδόσεις Ιεράς Καλύβης Αγίου Χαραλάμπους, Νέα Σκήτη, Άγιον Όρος 2002. Ένα μικρό βιβλίο, το οποίο μας δείχνει πόσο η αγάπη και η αφοσίωση στο Θεό μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους σε πνευματικά μεγαλεία, αλλά και να δώσει μηνύματα στον πολιτισμό της αφθονίας μας και του κλεισμένου στον εαυτό του ανθρώπου.

Η Ακολουθία της Αγίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΗΝΟΣ: «Ακολουθία της Οσίας και Θεοφόρου μητρός ημών Ματρώνης τής αομμάτου συγχρόνου Ρωσίδος Ασκησάσης εν κόσμω» του Δρ. Χαραλάμπους Μ. Μπούσια επιμελεία Αρχιμανδρίτου Φιλοθέου Νικολάκη – εκδόσεων ΤΗΝΟΣ 2004.

Ο δε Παρακλητικός Κανών, το απολυτίκιο και οι Χαιρετιστήριοι Οίκοι εις την Αγία Ματρώνα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Σαϊτη με τίτλο: «Η Οσία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος» επιμέλεια Αρχιμανδρίτου Φιλοθέου Νικολάκη.

Θα σας πρότεινα να αγοράσετε τα παραπάνω βιβλία ώστε να έχετε οι ίδιοι γνώμη για την σπουδαία αυτή Αγία της Ρωσίας, την Αγία Ματρωνούλα όπως χαϊδευτικά την αποκαλούν οι Ρώσοι.

Εικόνες τής Αγίας μέχρι στιγμής έχω βρει στην Αθήνα, στο κατάστημα “ΣΟΦΡΙΝΟ”, που έχει κυρίως Ρωσικά Εκκλησιαστικά είδη και βρίσκεται στην οδό Αγίας Φιλοθέης 2Α, στον ίδιο δρόμο που βρίσκεται και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ιστοσελίδες που δείχνουν εικόνες της Αγίας, την φωτογραφία της, μα και προφητείες της είναι οι ακόλουθες:

http://www.rel.gr/photo/

http://www.kivotoshelp.gr/Pages/Cpagosmios.htm#Matrona

Εύχομαι να αγαπήσετε την Αγία γερόντισσα το ίδιο και σεις, όπως και εγώ. Και εκείνη να σας προστατεύει πάντα και να μεσιτεύει για σας στον Κύριό μας στον οποίο έχει μεγάλη παρρησία.

Αμήν!»

Πηγή: http://www.matia.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *