Το εντυπωσιακό, ερειπωμένο μοναστήρι της Πελοποννήσου που δεν λειτούργησε ποτέ

Ένα παράξενο κτίσμα εντυπωσιακών διαστάσεων στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας...
Το εντυπωσιακό, ερειπωμένο μοναστήρι της Πελοποννήσου που δεν λειτούργησε ποτέ.

Λίγο έξω από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, βρίσκεται το Μοναστήρι του «Aσκητή». Ένα μέρος όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

Το ετοίμαζαν για μοναστήρι, όμως δεν λειτούργησε ποτέ. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο κτίσμα εντυπωσιακών διαστάσεων μέσα στην άγρια φύση- ασύμμετρο, με πολλές πύλες, αμέτρητα μικροσκοπικά κελιά, σκάλες και ταράτσες που βλέπουν μέχρι τη θάλασσα. Για να το προσεγγίσει κανείς απαιτείται είτε πεζοπορία είτε off road όχημα.

Στον χώρο του μοναστηριού του Ασκητή έχει γυριστεί η ταινία «Οι Ιππείς της Πύλου» του Νίκου Καλογερόπουλου- εκεί όμως δεν φαίνεται το πραγματικό μέγεθος και η πολυπλοκότητα του κτηρίου.

Η ιστορία του Μοναστηριού του Ασκητή

Πρόκειται για το δημιούργημα ενός εργάτη γης, από το χωριό Σούλιο της Μεγαλόπολης, του Αθανάσιου Στράγκα, ο οποίος στα 27 του εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό σπήλαιο της περιοχής. Με τα χρόνια μεγάλωσε το σπήλαιο, έφτιαξε ναό και κελιά.

Μετά τον θάνατό του, το 1937, ο χώρος ερήμωσε καθώς κανείς από τους κληρονόμους του δεν ήταν διατεθειμένος να κατέβει στους Γαργαλιάνους. Το έργο του συνέχισε το 1968 ένα από τα εγγόνια του, ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Στράγκας, και το μοναστήρι, όπως είναι σήμερα, ολοκληρώθηκε το 1988.

Ο χώρος παρέμεινε ιδιωτική περιουσία, καθώς δεν αναγνωρίστηκε επίσημα από την Εκκλησία.

Στη συνείδηση του κόσμου έμεινε ως «Ασκηταριό» ή ως «Μοναστήρι του Ασκητή», που από μακριά έχει την όψη ενός οικοδομήματος που προκαλεί δέος και θαυμασμό.

Με πληροφορίες από gargalianoionline.gr

Πηγή: Reader.gr – Travel

Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn