Όταν ο άνθρωπος άρχισε να γράφει!

Συντάκτης: Μαρία Γεωργιάδου, Δημοσίευση: 10/11/2010

Μία σημαντική έκθεση του Ινστιτούτου Ανατολικών σπουδών του Σικάγο προσπαθεί να φωτίσει αυτά τα κρίσιμα και γοητευτικά ερωτήματα που αφορούν μια θεμελιώδη κατάκτηση των ανθρώπων, τη γραφή.

Η νέα αντίληψη που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά δημιουργήθηκαν ανεξάρτητα από τη σφηνοειεδή γραφή των Σουμερίων, ενώ μέχρι το 1950 – λόγω κάποιας συγγένειας σε μερικά σύμβολα –  υπήρχε η άποψη ότι οι Σουμέριοι επηρέασαν τους Αιγυπτίους.

Στη δεκαετία του ’50 ο Günther Dryer μελετώντας ταφικές πινακίδες στην Άβυδο της Αιγύπτου διαπίστωσε πρώτος τη διαφορά ανάμεσα στη σφηνοειδή γραφή των Σουμερίων και τα ιδεογραφικά σύμβολα των Αιγυπτίων.

Βέβαια η σουμεριακή γραφή είχε εξαπλωθεί πολύ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής στην εποχή του χαλκού (μετά το 3.400 π.Χ.). Το γιατί και πως επηρέασε τις γύρω περιοχές είναι ένα ιστορικό ερώτημα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ένα εύρημα του 1800 π.Χ. με χαρακτήρες που μοιάζουν με τους Αιγυπτιακούς. Γράφτηκε σε μία σημιτική διάλεκτο (ίσως από Χαναανίτες) και φαίνεται να πλησιάζει την αλφαβητική γραφή! Βρέθηκε στο Σινά στα ορυχεία τυρκουάζ του Σεραμπίτ ελ-Καντίμ.

Πρόκειται για μία συγκονιστική έκθεση όπου ο επισκέπτης διαπιστώνει τον τρόπο «που οι άνθρωποι κατάφεραν για πρώτη φορά να μεταδώσουν τον τόπο και τον χρόνο», όπως αναφέρει ο επιμελητής Gil Stein.

Pyles.Tv

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn